Adskillige kvinder oplever til deres store overraskelse at blive ramt på humøret og være angst-påvirket i overgangsalderen.
Følelsesregisteret svinger op og ned i takt med din cyklus eller andre hormonelle ændringer i overgangsalderen.
Det kan være følelser som øget sårbarhed, håbløshed, tristhed, deprimeret, angst, nervøsitet eller følelsen af tab af kontrol.
Så at opleve angst, stress eller depression i overgangsalderen, det er helt almindeligt at opleve.
Denne artikel beskriver og vil kun fokusere på sammenhængen mellem angst og overgangsalder, og hvordan man med tiltag kan lære at håndtere og rumme denne tilstand.
Der er mange kvinder, der har det umådeligt svært i overgangsalderen, det kan være rigtigt hårdt.
Oveni det, er der flere der får angst i perimenopause og overgangsalderen.
Perimenopause er fasen før den sidste menstruation, hvor kroppen også gennemgår mange fysiske forandringer. Overgangsalderen kommer cirka 12 måneder efter sidste oplevet menstruation.
Mange mennesker vil opleve stress, angst eller depression, når perimenopausen begynder.
Men hvis nogen oplever hyppige, alvorlige følelser af angst, frygt eller panikanfald, så bør de altid kontakte en læge.
Det kan ofte føles værre for de personer, der tidligere har oplevet svær eller langvarig stress, angst og mennesker der lider af sygdomsangst, cPTSD og PTSD.
Angst er som sagt er et helt almindeligt symptom på overgangsalderen.
Det er et ubehageligt symptom, der kan få dig til at føle dig alene, isoleret, bange eller anspændt, og det kan ramme dig pludseligt eller langsomt komme snigende.
Det vigtige at huske på, det er, at angst er en normal menneskelig reaktion på stressende situationer.
Det begynder først at blive et rigtigt problem, når det bliver svært for dig at navigere rundt i din hverdag, når du ikke kan kontrollere din frygt eller du føler dig stresset eller overvældet.
I det hele taget når det kommer i vejen for din evne til at leve det frie liv, som du gerne vil.
Det kan være ganske invalidernede at lide af angst.
Angst kan være det eneste symptom på perimenopausen og overgangsalderen, som du oplever eller du kan opleve mange.
Mange kvinder skaber ikke en direkte forbindelsen mellem overgangsalder og angst, og de tror bare, at de ikke er så mentalt robuste, som de plejede at være.
De har tendens til at "putte" lidt med det, det er ofte tabubelagt.
Hvis du oplever angst nu, så er du bestemt ikke alene!
Angst kan ske for alle - også for dem, der aldrig har oplevet psykiske problemer før.
Angst kan føre til flere forskellige fysiske symptomer så som:
Hjertebanken
Hurtig puls
Følelsen af sygdom
Kvalme
Rysten eller sitren
Svedende
Tør mund
Uforklarlige smerter
Brystsmerter
Spændinger
Hovedpine
Hurtig vejrtrækning
Føle-forstyrrelser
Søvn-problemer
Panikanfald
Hvis du oplever at have panikanfald - som ofte er alvorlige anfald af angst, frygt og panik - så få hjælp.
Panikangst/anfald opstår ofte meget pludseligt og ofte uden foregående varsel og uden nogen åbenlys grund.
Hvad er det så egentligt, der kan forårsage overgangsalder-relateret angst?
Under perimenopausen og
overgangsalderen sker der en blanding af forskellige faktorer på et og samme tid.
Det kan være en sammensat kompleks ting, som ikke umiddelbar lige kan tilskrives en specifik og særlig ting.
Angst går nogle gange hånd i hånd med dårligt humør, humørsvingning og symptomer på depression eller hvis man har tidligere har lidt af psykiske lidelser - men ikke altid.
Det er vigtigt at forstå, at mange humørsvingninger kan ske på grund af hormonforandringerne i din hjerne, og det er uden for din kontrol.
Det er ikke fordi, at du gør noget forkert eller ikke er stærk nok.
Det er ikke din skyld eller et tegn på, at du ikke kan klare det.
Men når der sker ubalance i systemet, så er der nogle mennesker der reagerer på det som noget "farligt", som en slags automatiskrespons.
Ligesom depression kan angst opstå, fordi de faldende østrogen niveauer ændrer den måde, hvorpå din hjerne fungerer.
Da østrogen er forbundet med serotonin-niveauet, som er vores alle sammens lykkehormon i hjernen.
Der er ydermere beviser på, at østrogenniveauet også er stærkt forbundet med stresshormonet altså ens kortisolniveau – så når østrogenniveauet falder, så stiger kortisolniveauet ofte.
Det er ikke altid at man kan "måle" sig til disse udsving med spyttests og blodprøver, da niveauerne svinger meget.
Hvis man i forvejen har en ubalance i system eller tidligere har haft svær angst eller et stresskollaps, så er nervesystemet blevet mere sensibelt, det er blevet slidt og står og gnistrer let, derfor er man ofte mere modtagelig.
I overgangsalderen er du bare mere udsat for at få en ubalance, fordi de hormonelle forandringer påvirker dit hormonsystem og andre vigtige funktioner i din krop.
Det skaber store ubalancer i dit nervesystem og eksempelvis dit niveau af stresshormoner.
Derfor skal man altid sørge for at komme i terapeutisk behandling, så man bliver behandlet, guidet og får håndteret angsten, stressen eller depressionen - ellers kan overgangsalderens symptomer have tendens til først at folde sig ud - og kan virke meget voldsommere, end de er.
Det er sandsynligt, at andre hormoner og kemiske faktorer også er involveret - hjernen er kompliceret!
Nogle hjerner er mere modtagelige for virkningerne af ændrede hormonniveauer end andre.
Du kan være mere tilbøjelig til at lide af humørsvingninger i overgangsalderen.
Hvis du allerede tidligere har oplevet en mere alvorlig form for angstlidelse, så er det vigtigt at være opmærksom på, at dette kan blive forværret igen, når du går igennem overgangsalderen.
Mange kvinder vil også opleve at Intensiteten af overgangsalderens symptomer bliver forværret, hvis man lider af PTSD og kompleks PTSD, angst, sygdomsangst eller tidligere stresskollaps.
Det er ikke kun angsten, der kan føles værre - men det er ofte også overgangsalderns andre symptomer, da "den primitive hjerne" lettere tager over.
Selvom man tror, der ofte er symptomerne fra overgangsalder, der er forværret, så er det ofte kroppens "alarm-tilstand" og de dertilhørende symptomer, der bliver forværret.
Lad mig først forklare lidt om hjernen og automatiskreaktion.
Når vi oplever en situation, der får os til at føle os dybt utrygge – så som et traume – så forsøger vi som standard at overleve.
Vi handler på et refleksniveau (kamp, flugt) snarere end med den rationelle del af vores hjerne – som er den del som præger hukommelsen og giver mening.
Det vil sige at den primitive hjerne bliver nemt dominerende - og det kan hurtigt blive en ond cirkel.
Traumer antager mange former og de er ofte komplekse, mere end jeg lige kan beskrive i dette indlæg.
Men det der ofte sker, det er lagret i denne primitive del af hjernen og bliver en del af, hvordan vi reagerer.
Så hvis hjernen tror, vi er i fare igen, så udløser det den primære hjerne og ikke vores "tænkende og rationelle" hjerne.
Så alt bliver hurtigt koblet til overlevelse.
Vores sympatiske nervesystem aktiveres - hvilket betyder, at vores kroppe reagerer med adrenalin og kortisol og angst- symptomer
Vores tænkende hjerne går ofte offline under denne proces - hvilket gør det svært at udtrykke sig og agere i situationen
Derfor skal man sørge for at have og hver dag øve nogle grundlæggende mestringsstrategier til symptomhåndtering.
Når vi er i overgangsalderen, så vil flere af overgangsalderens symptomer "fyrer" op for eller antænde det samme sympatiske nervesystem.
Din krops symptomer sætter altså alarmberedskabet i gang, da din hjerne "hopper" på limpinden.
Så man skal sørge for at anvende nogle konkrete redskaber - det er især de kropsbaserede terapier, der kan fungere rigtig godt på ens situation – så som yoga, emotionelle teknikker, åndedræt, traumefrigørende øvelser.
Samt at man lærer at anvende den rationelle og tænkende del af hjernen i tider med nød og smerte
Man skal som regel igennem et forløb, der er vedholdent og konsekvent, hvor det indeholder en stor sum af forskellige redskaber og øvelser - så både sind og krop bliver håndteret, bearbejdet og lindret.
Det vil også have effekt på overgangsaldersymptomerne, ihvertifald minimere dem eller hvor man lærer at håndtere og rumme dem bedre.
Du kan skrive til mig, hvis du vil høre om overgangsalder, angst, stress og depression - og hvad der skal gøres for at reducere, håndtere og lindre denne del af livet bedre.
Angst kan opstå på ethvert trin af overgangsalderen.
Det kan snige sig ind meget tidligt i perimenopausen, det kan være før din menstruation overhovedet har ændret sig. Nogle gange starter det ganske subtilt, og du ved måske ikke, at det er relateret til overgangsalderen.
Derfor opfordres du stærkt til at søge hjælp til at lære at håndtere din angst, der er så mange forskellige ting, du kan gøre for at håndtere angsten og dine overgangsalder-symptomer.
Vejen frem til at få det bedre, den kan være forskellig for alle.
Men det vil hjælpe at gå i behandling, der kan hjælpe med symptomerne på højnet stress, angst og depression - også selvom du tidligere har været behandlet for ovenstående.
Det er en ny udfordring, derfor skal der ofte en ny behandling til, og det behøver ikke nødvendigvis være en lang proces.
Når du går igennem overgangsalderen, så er det bydende nødvendigt og vigtigt, at du nurser og passer rigtig godt på dig selv.
For at få det bedre skal der livsstilsændringer til.
Sørg for at få nok søvn (hvis du kan), motion, vitaminer og særlige angst/overgangsalder-kosttilskud - og få en god sund, afbalanceret og angst/stress-reducerende kost.
Giv dig selv og skab et godt frirum flere gange i løbet af dagen
Hvor du fast øver forskellige praksisser:
Det kan være afspænding, shaking, TRE metoden, emotionelle øvelser, traumeforløsende øvelser er et must, yoga, åndedrætsteknikker, meditation eller noget helt andet.
Vær omsorgsfuld og selvkærlig overfor dig selv, du fortjener at blive forkælet, nusset, nurset og elsket af dig selv. Det heler dig mere, end du måtte tro.
Alle disse metoder bruges i mine angst og -forløb med stor succes.
Her til sidst sørg for hurtig indgriben med rådgivning og adfærdsterapi, det hjælper så mange kvinder med at finde ud af, hvordan de har det.
Der er så mange dygtige og kompetente terapeuter i DK.
Vi kvinder skal ikke altid være så stærke, vi bliver jo ikke kaldt "det stærke køn" for ingenting.
Vi skal derimod være bedre til at række hånden ud efter hjælp, før omkostningerne kan blive alt for store, uoverkommelige og svære.
Vi skal som kvinde - hjælpe os selv med at bryde denne onde cirkel af hedeture og angst.
Tag skridtet for dig selv smukke kvinde
Virkelig godt skriv og meget relevant emne i mit liv. Tak for artiklen, den er virkelig brugbar 🥰