357590614967133. Angst og stresset i senforåret- og sommervarmenhttps://static.wixstatic.com/media/6474e2_1e473006c9ce46f0ab876198a36aeb5e~mv2.png/v1/fill/w_1000,h_1000,al_c,q_90,usm_0.66_1.00_0.01/6474e2_1e473006c9ce46f0ab876198a36aeb5e~mv2.png Sommer, varme, angst og stressSommeren er en skøn tid på året, hvor mange mennesker har en tendens til at rejse og deltage i mange forskellige sociale aktiviteter og udendørsarrangementer.Denne ændring i hverdagen kan få nogle mennesker til at komme ud af deres komfortzone og også gøre nogle mennesker særligt ængstelige.Man kan opleve at få søvnbesvær, dårlig appetit, vægttab, agitation eller angst og øget irritabilitet.Mange mennesker forbinder deres lykkeligste minder med skønne, lange sommerd
top of page

Angst og stresset i senforåret- og sommervarmen


Sommer, varme, angst og stress


Sommeren er en skøn tid på året, hvor mange mennesker har en tendens til at rejse og deltage i mange forskellige sociale aktiviteter og udendørsarrangementer.


Denne ændring i hverdagen kan få nogle mennesker til at komme ud af deres komfortzone og også gøre nogle mennesker særligt ængstelige.


Man kan opleve at få søvnbesvær, dårlig appetit, vægttab, agitation eller angst og øget irritabilitet.


Mange mennesker forbinder deres lykkeligste minder med skønne, lange sommerdage, de forbinder sommeren med mange fordele.


Men for mennesker med stress og angstlidelser, der kan varmen øge deres stress og angstsymptomer, og sommermånederne kan føles sværest at møde.


Solskin fejres ofte for sine stemningsfremmende effekter, men nogle mennesker kan blive ængstelige, når de får for meget sol.



Der er en videnskabelig grund til dette, da for meget sollys "slukker"  for noget af produktionen af melatonin, det hormon, der driver kroppens naturlige søvn-vågen-cyklus også kendt som døgnrytmen.


Så nogle mennesker kan finde det svært at få den mængde søvn, som de har brug for.


Derudover kan de varmere temperaturer om sommeren øge angst og irritabilitet hos nogle mennesker.


Niveauet af kortisol, det såkaldte stresshormon, det ser også ud til at være højere om sommeren end om vinteren.


Resultatet er måske uventet...


Men en større undersøgelse af medicinstuderende har vist, at  man fandt ud af, at deres kortisolniveauer var højere om sommeren end om vinteren.


Undersøgelsen er en valid forskningsundersøgelse fra Polen, og den synes at stå i en form for kontrast til al den videnskabelige data og litteratur, der viser at depressive tilstande, stress og angst har gavn af større solstråling, sommer og lyse dage.


Men tag endelig ikke fejl...


Det har vi helt bestemt stadig betydelig gavn af, vi kan ikke undvære det.



Sollys giver os vores daglige dosis af D-vitamin og det giver et skud af serotonin som er vores "lykkehormon".


Samt det at være ude i naturen, dagslys, sol og sommer, det gavner et lidende sind og virker afstressende og angst-reducerende.


Så det er kontrastfyldt


Som alt andet i livet så skal det hele balancere.


Men det er ikke kun ovenstående, der er også andre faktorer der spiller ind.


Som sagt så spiller ændringer i vores døgnrytme aktivt ind ved forhøjet stress og sommer- angst.


Hvis vi lærer at blive bedre til at strukturer dagligdagen i sommerperioden, så kan man mentalt og fysisk balancere bedre, da rutine spiller en vigtig rolle.



Når man opgiver ens rutiner så genererer det stress


Hvorfor?


Sommeren er ikke kun en afslappende tid, men det er også i den periode, hvor de etablerede rytmer i den daglige rutine ændrer sig markant.


Det kan hurtigt forstyrrer søvnen, hvis rutinerne ændrer sig.


Det sociale netværk er mindre tilbageholdende, og hvor der kommer en masse ofte uforudsete aktiviteter og impulsive handlinger.


For at kunne balancere bedre så kræves det bedre planlægning af tidsplaner og aktiviteter - det er påkrævet.


Egentligt så kan det være behageligt og nødvendigt at komme ud af rutinen indimellem, men det kan også generere psykosomatisk stress og angst, hvis man ikke har et øje indad.



En anden ting er temperaturen


Om sommeren kan selve temperaturen være en kilde til stress og angst.


Om sommeren forstyrres vores døgnrytme ofte af varmen, og mange lider under forlængelse af de mange lyse-timer, som giver de velkendte konsekvenser i form af psyko-fysisk velvære.


Varmen har bestemt en stærk indflydelse på vores helbred.


Temperaturændringer stresser vores kroppe.


Især hvis ferien er meget aktiv.


Der er også den risiko, at når vi vender tilbage til arbejdet så bliver det med en større og øget stress, da vi i stedet for at føle os genopladet og udhvilede, så føler vi os mere trætte og uoplagte.


Når angsten titter frem i varmen



Mange af os vil være bekendt med følelsen af at være 'varm og generet' i ekstreme temperaturer.


Dette giver som sagt nogle udfordringer, men der findes også nogle biologiske årsager til dette.


Hvis man i forvejen lider af forskellige angstlidelser, så kan sommeren sætte forskellige "symptomer" i gang, og det kan give anledning til ekstra angst.


Forhøjede temperaturer forårsager højere kortisolniveauer og deraf hjertebanken, kvalme og træthed.


Disse symptomer kan for en angst føles som en start på et panikanfald, hvilket kan gøre os mere ængstelige, når vi bemærker dem.


Fugtighed kan også forårsage symptomer som svimmelhed og dehydrering.


Dette kan minde folk om deres tidligere oplevelser af panikanfald og føre til øgede følelser af frygt og angst.


For mennesker der feks oplever sundhedsrelateret angst, så kan påmindelsen om at varme også kan indebære nogle sundhedsrisici såsom at få et hedeslag, det kan gøre angsten værre.


Ud over de helt almindelige  fysiske bivirkninger af varme så kan almindelige allergier, der opleves om sommeren, såsom pollen og høfeber, det kan også få os til at føle os hvæsende, forkrampede og overbelastede.


Disse kan også afspejle symptomerne på angst.


Ud over de biologiske årsager til angst i sommermånederne så kan sociale forventninger også føre til psykisk stress.


Med det øget dagslys så er sommeren som sagt ofte en tid til socialt samvær og hygge.


Men for mennesker med social angst,der kan  bekymringer om deres kropsbillede eller agorafobi (altså angst for at gå ud på forskellige steder) kan dette medføre yderligere pres for at have det godt.


Det kan føles overvældende, når vores udendørsmiljø føles uden for vores kontrol, og vi føler, at vi ikke kan falde til ro i varmen.


Der er nogle enkle trin, du kan tage for at lindre din angst i varmen:


Når vi befinder os i et indelukket eller i et fugtigt miljø, så kan vi føle os forpustede og dehydrerede.


At føle angst for at blive forpustet kan få os til at trække vejret hurtigere.


Der kan vejrtrækningsteknikker være en god hjælper.


At øve vejrtrækningsteknikker kan sikre, at vi trækker vejret langsomt og dybt, hvilket letter symptomerne på angst.


Se flere artikler om gode vejrtrækningsteknikker på hjemmesiden eller i Online Forløbet.


Sørg for at være hydreret.



Det er et simpelt tip, som vi alle kender, og styrken ved at drikke godt med vand kan hjælpe med at lindre symptomer på angst såvel som fysiske symptomer på dehydrering.


At forstå sammenhængen mellem at føle angst og varmen kan hjælpe dig til at føle dig mindre angst.


At vide, at varmen kan forstærke dine symptomer på angst, det kan hjælpe dig med at genkende symptomer, der opstår i varmt vejr.


Vi kan sigte mod at genkende de forskellige ubehagelige symptomer såsom svedtendens eller hjertebanken som en del af vores krops naturlige reaktion på varme - i stedet for at tro, at vi oplever angst eller et panikanfald.


Undgå alkohol.


Alkohol dehydrerer kroppen, så at kombinere alkohol med sommervarmen kan forstærke symptomer på varmeudmattelse og føre til yderligere symptomer på panik og angst.


For mennesker med helbredsangst der kan det være nyttigt at minde dig selv om, at din krop ikke nødvendigvis er i fare, når du oplever ubehagelige symptomer på og fra varmen.


Det er snarere bare din krop, der reagerer normalt, den sveder for at holde dig kølig og for at sikre, at du drikker masser af vand.


I sidste ende betyder alt dette ikke, at du føler øgede niveauer af angst i varmen, og at du nu skal blive indendørs hele tiden og undgå solen.


De varmeste timer på dagen er mellem kl. 11.00 og 15.00, hvilket efterlader de køligere morgener og aftener som gode tidspunkter til at træne, komme ud og gå en tur eller socialisere.



Hvis stress, angst eller isolation  påvirker dit mentale helbred denne sommer, så find ud af hvilken støtte der er tilgængelig for dig.


Til at begynde med så er det en god ide at tale med din egen praktiserende læge eller finde en god terapeut for at se, hvilken støtte og behandling der er tilgængelig for dig.


Du kan selv gøre så meget ved at få den rette viden og anvende de rette teknikker til at reducere din angst og stress og forbedre din søvn om sommeren.



Meld dig ind i Online Forløbet og gå sommeren i møde med de rette redskaber ved din side, så du faktisk kan nyde sommeren i stedet for at være angst og stresset.


Jeg er altid med på sidelinjen, du kan altid skrive til mig.


Se mere her om Online Forløbet


Du kan læse om forskellige deltageres succes med Online Forløbet på hjemmeside eller et lille udsnit nedenunder:


"Når man er klar til at modtage hjælp så er online forløbet guld værd og til små penge. Du får masser af redskaber og viden fra en som selv har været helt nede og du bliver mødt med forståelse og trygge arme❤️ modulerne er video’er så du skal ikke læse side op og ned, bare lytte. Der er små opgaver og øvelser . Jeg har haft stor gavn af forløbet😊" Heidi


"jeg vil stærkt anbefale online forløbet. Der er virkelig mange gode redskaber og informationer. Det koster kun 599 kr og er over mange moduler og uger. Den pris er mindre end jeg giver for en time hos psykologen. Det er så vigtigt at få den rette hjælp for at kunne komme videre♥️" Anita.


"Alle med angst, stress, depression mm er superseje 🥰 Det er en vild proces at gå gennem, med både op og nedturer. Men med den rette hjælp fra Stressrådgiver Charlotte Rønneberg og viden om hvorfor vi har det, som vi har det, så kommer lyset og roen tilbage og derude et sted kan vi begynde at skimte livet igen med en langt større klarhed.  Ønsker dig det bedste. 💖" Katarina


"Jeg er på de sidste moduler af online forløbet og det har uden tvivl været min redningsplanke da jeg gik ned med stresskollaps i januar og har været min støtte til at komme igennem, rejse mig op og gå med små skridt igen. Jeg har været meget ramt af angst oveni min stress tilstand og jeg er stadig i en proces som tager tid og kræver vedholdenhed og tålmodighed. Og det gør det når man har været så syg. Men det giver dig også muligheden for at ændre på de ting i dit liv som skubber dig ud i en tilstand og muligheden for at ændre på din tilgang til dig selv - for det har jeg lært er hele kernen i hvordan vi lever vores liv. Online forløbet er rigtig godt bygget op med en progression som passer godt til ens tilstand. Og Charlotte’s videoer er tilpassede og med en formidling som en stress hjerne kan kapere. Og man kan nøjes med at se videoerne i starten. Jeg har selv skrevet en masse på det ekstra materiale det er knyttet til modulerne.

Derudover har jeg tilkøbt samtaler med Charlotte - og det har været en perfekt kombi for mig🫶🏼

Det har været og er en livsstils ændring for mig - og det er jeg taknemmelig for at kunne indse og kunne gøre for mig selv." Mette Christoffersen







0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page