357590614967133. Er tankemonsteret ved at tage over...? https://static.wixstatic.com/media/6474e2_766b86a4542141aabb1816455aba2934~mv2.png/v1/fill/w_800,h_1000,al_c,q_90,usm_0.66_1.00_0.01/6474e2_766b86a4542141aabb1816455aba2934~mv2.png Corona-virusset er igen på alle nyhedsmedier og i manges tanker. Det er vigtigt at have for øje, at alle vi mennesker reagerer på forskellig vis under pres også i disse tider.Det skal alle såmænd have lov til uden at føle sig forkert eller blive latterliggjordt, udstillet eller mobbet. Dette gælder vaccine eller ej, opmærksomhed på at man ikke gør noget, som spreder smitten eller som er ulovligt eller som ikke er blevet anbefalet eller som er til gene for andre. - og at alle tager regeringens og
top of page

Er tankemonsteret ved at tage over...?





Corona-virusset er igen på alle nyhedsmedier og i manges tanker.


Det er vigtigt at have for øje, at alle vi mennesker reagerer på forskellig vis under pres også i disse tider.


Det skal alle såmænd have lov til uden at føle sig forkert eller blive latterliggjordt, udstillet eller mobbet.

Dette gælder vaccine eller ej, opmærksomhed på at man ikke gør noget, som spreder smitten eller som er ulovligt eller som ikke er blevet anbefalet eller som er til gene for andre. - og at alle tager regeringens og SST’s forholdsregler alvorligt, så må hver individ reagere som de vil og lyster.


Vi skal udvise rummelighed og samfundssind overfor andres individualitet og reaktionsmønstre - uden hård dom.


Nogle mennesker bliver rædselsslagne og græder, og andre bliver lidt for overmodige eller ligefrem udviser en form for ligegyldighed.


Vi forstår ikke altid andres bevæggrunde, men at udvise rummelighed overfor et andet menneske, det kan vi alle.


Nogle føler behov for at barrikadere sig i deres hjem på grund af risikoen for at få coronasmitte. Andre går rundt med mundbind og håndsprit i lommen. For nogen føler de et stort behov for at sikre og hamstre, så de ikke løber tør for pasta, æg, gær og toiletpapir, så de hiver måske lidt for meget ned fra hylderne.


Hamstring er et forsøg på kontrol i en hjælpeløs situation.


Vi mennesker er sociale dyr, når man hører om noget ukendt, så føler man, at man skal beskytte sig selv, og så har nogle en tendens til at bevæge sig mod det ekstreme, da de i bund og grund føler sig magtesløse.


Jo mere vi ser det i medierne, jo mere kan nogle af os føle frygt og angst, og så er det, at nogen går ud og hamstrer.


Det er selvfølgelig ikke en særlig hensigtsmæssig adfærd, og jeg godkender den ikke nødvendigvis herfra, da der skal være mad og vigtige fornødenheder til alle.


Måden, man tænker, håndterer eller klarer forskellige ting i livet på, kan have direkte effekt på, hvor mange bekymringer eller hvor meget angst man oplever i sådanne situationer som nu.


Bekymringer er i sig selv bare tanker, men menneskets hjerne er indrettet på en sådan måde, at den ene tanke føder den næste og den næste og den næste.


Når vi bekymrer os, og gør os tanker om alverdens mulige farer på baggrund af tidligere erfaringer, forstillede farer eller bekymrer os om mulige farer ude i fremtiden.


Vi er dog i stand til at lægge planer og forberede os og undgå de værste farer i vores liv.


Men det underlige er at vores hjerne slet ikke kan kende forskel på en reel fare nu og her, og på tanker om fare så som:


Hvad nu hvis, der sker …

Jeg er rædselsslagen for...

Det er farligt...

Jeg er allerede tabt...”


Det vil sige, at vi reelt stresser os selv bare ved at tænke.


Man kan sige og argumentere, at i denne Corona-situation, så er der reelt en bekymring, men det hjælper ikke en selv, at man går i panik eller sætter det store tanke-monster i gang med unødvendige kæmpe store bekymringer, dramaer og tanker.


MEN hvis tankerne kommer til at få overtaget eller kører for meget i ring, eller vi bliver grebet af angst eller stress , så er der noget, vi kan gøre aktivt for at få skabt mere ro og få mere styr på vores tanker altså tankemylderet.

Prøv at lade være med at blive grebet af tankerne - se tankerne som varer på et rullebånd og bare lade dem rulle forbi.

Involver dig ikke i tankerne - observer dem og de vil fade ud.

Tanker har kun kort levetid, hvis vi ikke involverer os i dem.



Du kan samtidigt med stor fordel anvende andre redskaber, som kan give dig ro og distance til tankerne.

For mange kan eksempelvis mindfulness være en god vej, det er et effektfuldt redskab.


Det hjælper os til at se, hvad der sker, blive mere opmærksomme, så vi træder ligesom et skridt tilbage og observerer vores tanker i stedet for at blive vores tanker.


Det vi har behov for i en sådan situation er at skifte fokus, så vi ikke bliver ædt op af vores tanker.


Sansning

Sansning er faktisk en af de mest kraftfulde teknikker til ro og balance. Så en meget god ting kan være at bruge vores sanser for at skifte fokus væk fra tankerne.


Bemærk, hvad du sanser netop nu - det kan være lyde, dufte osv.


I shoppen her på siden kan du finde en god audio-fil, hvor du får omkring 30 forskellige selvberoligende teknikker.

Den er yderst effektiv, når du føler, at du er ude af kontrol.



Vejrtækning og mindfull

Ellers prøv at mærke din krop i stolen eller på gulvet, dine fødder på gulvet og dit åndedræt.


Sid i 5-10 min og mærk din vejrtrækning og bare være tilstede i nuet.


Skift fokusigangsætte aktiviteter

Ellers generelt prøv at igangsætte nogle aktiviteter, så din hjerne laver noget andet, og hvor den ikke skal fokusere på bekymringer eller mørke tanker.


Når jeg siger aktiviteter, så er det uden at scrolle på din iPhone, læse online nyheder og være på facebook – så du ikke bliver grebet af nyhedsstrømmen.


Læg din smartphone fra dig!


Naturen og gå tur

Eller lav noget fysisk som at gå en dejlig tur i skoven - fokusere på naturen og lad være med at lade dig styre af dine tanker. Det er dig, der har kontrollen, du er ikke dine tanker.


Hvis du ikke kan “flytte” tankerne eller få dine bekymringer væk, så ring til en god ven og få italesat og delt dine bekymringer, det hjælper at få luft.


Til sidst vil jeg stærkt anbefale online forløbet til 399.

Der får du alle de teknikker, som du har behov for til helt at slippe din angst, dit tankemylder, dine bekymringer og sin stress.


Du får masser af videoer med øvelser pg redskaber som kan berolige dig og give dig kontrollen tilbage.

Læs mere her.


Du vil i forløbet også modtage støtte, da su altid kan kontakte mig for råd, vejledning og beroligende støtte.


Til sidst pas på jer selv og hinanden i denne tid ♥️


Min intention med denne tekst er, at vi skal udvise rummelighed og hjerte overfor hinanden og os selv i denne tid.


Hvis vi kommer i vores følelsers vold, så har vi alle en mulighed for at finde ind til roen.


Jeg er selv i risikogruppen og kan indimellem også føle tankerne presse på, men så bruger jeg mine redskaber til at skifte fokus eller siger til mig selv “jeg kan godt rumme det” eller “det er bare tanker, jeg er ikke mine tanker” og går til min vejrtrækning. 🙏


Kh Charlotte


0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page