357590614967133.
top of page

Sansning som virkemiddelNår man er stresset eller stressramt, så kan det ofte være meget udfordrende at være tilstede med sig selv og i sin krop. Der er ofte så meget støj på linjen i form af uro, spændinger etc, så det kan føles uoverkommeligt bare at få et hvil.


Stressramte har ofte også så mange tanker og har svært ved at “slukke” for hovedet. Det kværner løs hele tiden om bekymringer, følelser, opgaver eller alverdens ting, der eksempelvis foregår i fortiden eller i fremtiden.


Så stressramte har i den grad brug for at kunne “slukke” lidt for støjen i hovedet og i krop for at kunne restituere og hvile.

Som stressramt er det derfor en god ide, at forsøge at være nærværende og fuldkommen til stede i sit eget liv ved at holde fokus på det, der sker lige nu - lige her i dette nu.


Kroppen er et et fantastisk vidunder - og vi har alle mange redskaber lige ved hånden, når det kommer til stresshåndtering.


Et af redskaberne er vores sanser, de er et genialt redskab til at tvinge sin opmærksomhed til kun at beskæftige sig med det, man er i gang med lige nu.


Sansning betyder ifølge ordnet.dk:

“Det at registrere ydre påvirkninger som indtryk ved hjælp af sanserne”


Man kan for eksempel gøre følgende for, at man bedre kan være i sansningen:


▪️Når du går en tur, så mærk dine fødders vægt mod jorden, når du går. Hvordan føles de?

Er de tunge/lette eller varme/kolde?


▪️Når du står og skræller kartofler, så mærk kartoflen i din hånd, mærk dine bevægelser, mærk vandet på dine hænder, er det koldt eller varmt? Står du godt nok, slapper du af i dine skuldre etc..?


▪️Når du lægger dig i sofaen. Så mærk efter om du ligger godt? Skal du have en ekstra pude?

Skal du have et tæppe over dig?


▪️Når du stille og roligt går tur med hunden i den friske luft, så mærk og sans alting omkring dig. Mærk regnen, vinden eller solen mod dit ansigt. Duft alle blomsterne og det nyslåede græs. Lyt til vindens susen i træerne eller fuglene fløjte. Mærk bladene imellem dine fingre eller mærk barken på træerne.


▪️Gå rundt i bare fødder i græsset og mærk følelsen af græsset, som kildrer dine tæer.


Hvis der kommer forstyrrelser, tanker, tankemylder eller anden støj, så registrer det bare og gå så tilbage til at mærke og sanse. Hvis du mister fokus igen - så døm ikke dig selv, men flyt venligt fokus tilbage til sansningen.


Vi mennesker har svært ved at være to steder på en gang, derfor fungerer sansning super godt.


Sansning giver os muligheden for at få en lille pause fra støjen, uroen og alle tankerne i hovedet. Når man er stresset eller stressramt, har man ofte ikke lyst til at være i kroppen, da det ofte kan føles direkte ubehageligt.


Når vi er stresset “larmer“ kroppen og sindet med forskellige stresssymptomer, og kroppen føler sig nem utryg, da den over tid ikke har været vant til at blive mødt, set og rummet.


Husk på, at kroppen jo har sendt mange advarselssignaler til den stressede over lang tid via stresssymptomer. Hele systemet havde det skidt, og alle advarsler blev ignoreret. Derfor skal man langsomt bygge en tillid op igen.


En måde er, at man langsomt men lige så stille arbejder sig ned i kroppen via sansning, berøring og får genskabt tilliden.


Et andet effektivt redskab, som bruges til behandling af stress er,

Mindfulness eller bevidst nærvær.


Eksempelvis kan man træne sig selv i at trække vejret dybt - og kun have fokus på åndedrættet eller andre kropsdele et af gangen. Man er i det bevidste nærvær og kan selv styre, hvor ens fokus skal være.


Hvis man i starten af sin stress, har svært ved at finde ro eller meditere så er sansning et godt og effektivt middel til at opnå en god kontakt til sig selv - og det er lige hvad en stresset krop har brug for.

0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page